lauantai 25. tammikuuta 2014

Nuoren hevosen ratsastus

Höpötetääs vähän nuoren hevosen ratsastuksesta. Lähinnä nuoren suomenhevosen 3-5v koska niitä on satulani alle siunaantunut elämän aikana sen verran monta että kehtaan asiasta jotain mieltä olla.
Nuoret hevoset kehittyvät eri tahtia ja yksilölläkin eri osa-alueet kehittyvät eri tahtia. Jos hevosen laatua haluaa arvioida niin pitää huomioida se että joku osa-alue voi olla ihan laadukas vaikka se on vielä keskeneräinen. Suomenhevosilla on ihastuttavasti kehittynyt laatuarvostelusysteemi nuorille. Tulee paremmin välitavoitteita nuoren matkalle ja omistaja pystyy helposti jaksottamaan työskentelyjä nuoren kanssa.
Työskentelyjaksot Varsasta ratsuksi on pitkä matka ja vuosien työ. Kaikki alkaa jo peruskäsittelystä varsana ja suomenhevosella mielestäni varsinainen koulutus ajo-opetuksella. Miksikö ratsun pitäisi osata vetää kärryjä? Siksi että sillä pystyy ajamaan peruskuntoa jo 2-3vuotiaana jota ei ratsain voi tehdä. Ja siksi että sillä olisi aikuisenakin tämä ihana vaihtelumahdollisuus treeniin. Ja vielä siksi että ajo-opetetun hevosen totutus satulaan on tuhat kertaa helpompaa kuin vastaavan jota ei ole opetettu ajoon. Nuoren ratsuhevosen treeniä olen aina tehnyt jaksottain. Välillä tehdään enemmän töitä ja sitten asiat voidaan jättää muhimaan pidemmäksikin lomaksi. Vaikka kolmivuotiaalla työskentelyä useampi päivä peräkkäin ja sitten vapaata viikkokin helposti. Tai työskentelyä pari kuukautta ja lomaa kuukausi. Yksittäisten harjoitusten kestot alkavat lyhyistä 15-20 min kestoista ja 4v jaksaa jo 30-45min. Ajaen 3-4 vuotiaalla pystyy jo menemään yli 10km:n lenkkejä mutta ratsain pysytään lyhyemmissä harjoituksissa. Varsa ei saa ikinä väsyä!
Mieli virkeänä On tärkeää että nuoren hevosen elämä on hauskaa, se saa paljon ulkoilua ja ruokinta on oikeaa. Parhaimmillaan tarhakaverit ovat samanikäisiä tai vaihtoehtoisesti vanhempia leikkisiä, pitäisi löytyä joku jonka kanssa kiskoa toisiaan riimusta. Siinä pitää olla sen verran silmää että mikä on leikkimistä ja mikä kiusaamista, tarhakaverina ei saa olla vanhempaa hevosta joka nuorta jahtaa ja alistaa. Eikä tietty potkivia kavereita, vammoja ei haluta. Yksintarhausta en suosittelisi nuorelle missään nimessä, orille tietty tilanteen vaatiessa. Ulkoilualue olisi parhaimmillaan vaihtelevamaastoinen, nuoren on ihan hyvä oppia nostelemaan jalkojaan. Puolipäivätarhaus ei mielestäni nuorelle ole riittävä, pihalla saisi olla aamuvarhaisesta yömyöhään ja kesällä yötä päivää. Pihatto on loistava vaihtoehto. Treenien pitää olla myös sellaisia että varsan on ilo lähteä töihin, tarpeeksi vaihtelevia. Tosin sitä ajatusta pyrin myös säilyttämään vanhemmillakin hevosilla. Treeniin voi sisältyä vuoroin ajoa, juoksutusta ja välillä irtohypytystä, ratsastus voi olla vuoroin kentällä, pellolla tai maastossa. Ratsastuksessa tavoitteena säilyttää eteenpäin pyrkimys ja jos jäädään kentän uraa liikaa kiertämään saadaan se helposti tuhottua.
Ratsastus Ratsastuksessa nuorelle pitäisi löytää tahti ja tasapaino koko ajan hyvällä eteenpäin pyrkimyksellä. Nuori pitäisi saada oppimaan ja hyväksymään tasainen kuolaintuntuma. Ravityöskentelyä tehdään keventäen ja laukka kevyessä istunnassa ja näin ne arvioidaan myös laatuarvosteluissa nelivuotiaana, keväällä. Jos nuori on villi tai sillä on lomaa alla kannattaa sen antaa ennen ratsastusta purkaa energiaansa liinan päässä. Vielä ei ole ratsastuksessa tärkeää esimerkiksi nouseeko laukka jostain tietystä pisteestä vaan laukka nostetaan siinä kohtaa kun hevonen ravissa tuntuu siltä että laukka olisi helppo nostaa. Haetaan onnistuneita suorituksia, ei liian vaikeita. Nuoren kanssa mennään myös päivän mukaan, jos nuorella huono päivä ei kannata silloin opettaa uusia asioita. Jos jotain asiaa joutuu työstämään usealla yrityksellä ennen kuin onnistuu palkitsen nuoren yleensä lopettamalla treenin siihen onnistuneeseen yritykseen.
Yömies Ykä tuli meille syksyllä (3v) ajo-opetukseen. Se oli Iitulla jo kesällä käynyt ratsukoulussa joten sillä puolella oli perusasiat jo hallussa hyvin. Ajossakin se oli keväällä ollut mutta siinä oli ollut vähän hankaluuksia niin aloittettiin sillä puolen alusta ohjasajosta alkaen. Nuorten kanssa muutenkin jos tulee jossain vaiheessa takapakkia niin sitten palataan myös koulutuksessa taaksepäin. Ajot kun alkoivat sujumaan hyvin jäi Ykä yhdistettyyn ratsu- ja ajotreeniin ja sitten tuli ajatus laatuarvosteluihin keväällä tähtäämiseen. Irtohypytyksessä Ykä oli vuodenvaihteessa oikein taitava, sitä on tarkoitus ainakin kerran ennen arvosteluja vielä muistella. Ratsain kaikki askellajit sujuvat jo hyvin, nyt lähinnä keskitytään laukan parantamiseen ja ruokinnallakin lisämassan hankkimiseen. Maneesijuttuihin pitää myös käydä tutustumassa ennen kevättä. Ajohommia jatketaan kokoajan kerran viikossa, hyvää peruskuntotreeniä ja vaihtelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti